Stappenplan voor het kopen van een ander huis

Je bent er over aan het nadenken om een ander huis te kopen? Waar moet je dan rekening mee houden? Zet je bijvoorbeeld eerst je huis te koop of koop je liever eerst een nieuw huis?

  1. Laat ons kijken naar je financiële mogelijkheden
    Als je overweegt om een volgend huis te kopen, is het prettig om te weten wat de financiële mogelijkheden zijn. Heb je al een koopwoning, dan ga je deze waarschijnlijk verkopen. Met de opbrengst van je oude huis lost je de hypotheek (gedeeltelijk) af. Of er overwaarde is of restschuld hangt af van de verkoopwaarde en de actuele stand van de hypotheek.

    In een oriënterend gesprek met één van onze hypotheekadviseurs krijgt je een indicatie van hoeveel je kunt lenen en van de maandlasten die daarbij horen. De kosten van het oriënterende gesprek nemen wij voor onze rekening., hieraan zijn dus geen kosten verbonden.
  2. Weet je wat de financiële mogelijkheden zijn? Dat helpt bij het vinden van een droomhuis. Denk goed na over de eisen waaraan het huis moet voldoen. Door een huis te bezichtigen ervaar je pas echt of het aan je wensen voldoet.
    Stel een eisen- en wensenlijst op. Denk hierbij aan de omgeving, de prijs en soort woning.
  3. Bekijk op internet, bijvoorbeeld op funda.nl of Jaap.nl, welke huizen te koop staan.
  4. Bezichtig je favoriete woningen.
  5. Je kunt een aankoopmakelaar inschakelen om te helpen bij het vinden van uw droomhuis.
  6. Heb je je droomhuis gevonden? Dan ga je in onderhandeling. Een spannende periode. Zorg ervoor dat je weet wat de financiële mogelijkheden zijn en bepaal je onderhandelingsstrategie voordat je een bod uitbrengt. Laat de communicatie rondom het bieden altijd schriftelijk verlopen. Zo wordt belangrijke communicatie direct vastgelegd en wordt u niet overvallen door een telefoontje.
  7. Ben je het met de verkoper eens geworden over de prijs? Dan teken jij en de verkoper de koopakte (voorlopig koopcontract). Daarin worden de afspraken tussen jou en de verkoper vastgelegd. Na het tekenen van de koopakte geldt een wettelijke bedenktijd van 3 dagen. Lees de koopakte goed door en controleer de ontbindende voorwaarden voordat je de koopakte tekent. Maak duidelijk afspraken met verkoper over zaken als de ontbindende voorwaarden, De oplevering van de woning, wat er in de woning achterblijft, zoals vloeren en gordijnen. Heb je de koopakte getekend? Dan is het belangrijk dat je, voor het verlopen van de ontbindende voorwaarden, de hypotheek rond krijgt.
  8. Als alles rond is kan er een afspraak worden gemaakt bij de notaris om de woning op jouw naam te zetten. Daarna kan het verhuizen beginnen!