Verhuren

Het kopen van een woning om te verhuren kan ontzettend aantrekkelijk zijn. Maar er zijn heel wat regels waar je rekening mee moet houden. Het afsluiten van een hypotheek verloopt anders, er zijn fiscale regels om op te letten en als verhuurder heb je ook verplichtingen. Het is daarom slim om goed advies in te winnen over de mogelijkheden. Onze financieel adviseurs staan klaar om je hierbij te helpen. Ze vertellen je graag meer!

 

Verhuurderhypotheek

Een verhuurhypotheek is bedoeld voor aankoop van een huis als een beleggingsobject, waarbij je inkomsten genereert door het verhuren van het huis en hoopt op waardestijging ervan.

Met een verhuurhypotheek kun je een woning kopen en deze vervolgens verhuren, wat normaal gesproken niet is toegestaan met een gewone hypotheek. Hierdoor is een verhuurderhypotheek meestal duurder dan een standaard hypotheek, omdat geldverstrekkers een opslag bovenop de hypotheekrente berekenen.

Bij een verhuurhypotheek kun je over het algemeen 50 tot 90% van de waarde van de woning lenen, afhankelijk van de geldverstrekker. De waarde van de woning wordt bepaald in verhuurde staat, wat lager is dan de waarde wanneer je de woning niet verhuurt. Een taxateur bepaalt deze waarde. Houd er rekening mee dat je dus altijd eigen geld moet investeren bij de aankoop van een woning voor verhuur.

De voorwaarden

Er zijn geen vaste regels als het gaat om het verhuren van een huis met een hypotheek. Elke hypotheekverstrekker hanteert zijn eigen voorwaarden voor het afsluiten van een verhuurhypotheek. Over het algemeen kun je bijvoorbeeld tot maximaal 70 of 75 procent van de marktwaarde in verhuurde staat financieren en is er een beperking aan het bedrag dat je kunt lenen.

 

Verhuurhypotheekrente

Als je een woning verhuurt, betaal je meestal een hogere hypotheekrente dan voor een woning waar je zelf in woont. Dat komt omdat hypotheekverstrekkers meer risico lopen bij een verhuurde woning. Gelukkig zijn er vaak ook andere voordelen aan een verhuurhypotheek. Zo kun je meestal de helft van de woningfinanciering regelen met een aflossingsvrije hypotheek, wat betekent dat je lagere maandelijkse kosten hebt.

 

Hoeveel moet je zelf inleggen?

Bij de meeste hypotheekverstrekkers is het mogelijk om maximaal 80% van de marktwaarde van het pand in verhuurde staat te lenen. In sommige gevallen kan dit percentage afwijken naar 70% of 90%. Het betekent dat je altijd een eigen inleg nodig hebt. Hoe meer geld je zelf inlegt, hoe minder je hoeft te lenen. Dit resulteert in lagere kosten en een hoger rendement uit de huurinkomsten.

 

De risico's van een verhuurderhypotheek

Bij een verhuurhypotheek is het belangrijkste risico dat je huurinkomsten wegvallen, terwijl je nog steeds de maandelijkse hypotheeklasten moet betalen. Daarom beoordelen hypotheekverstrekkers ook altijd de verhuur-businesscase die je presenteert. Je persoonlijke situatie is minder relevant bij dit type hypotheek.

De cruciale vraag voor de hypotheekverstrekker is of er voldoende inkomsten uit de verhuur binnenkomen om de hypotheek te kunnen voldoen. Als je huurinkomsten wegvallen, zul je zelf de maandlasten uit eigen middelen moeten betalen.

Bovendien loop je het risico dat de waarde van het pand daalt en je met een restschuld blijft zitten. Tot slot bestaat ook het risico van rentestijging, wat kan leiden tot hogere maandelijkse lasten.

 

Professioneel of privé beleggen

De meeste hypotheekverstrekkers zijn bereid om een verhuurhypotheek te verstrekken aan particulieren die hooguit vijf panden bezitten. Zodra het aantal panden toeneemt, dien je financiering te zoeken op de zakelijke markt. Sommige banken hanteren als richtlijn dat je niet meer dan een bepaald bedrag aan huurinkomsten per jaar mag ontvangen om als particuliere belegger te worden beschouwd.

 

Verhuurderhypotheek berekenen

We begrijpen dat je graag de maximale verhuurhypotheek wilt berekenen. Helaas is dit geen online proces, omdat het echt maatwerk vereist. Daarom nodigen we je uit om langs te komen ons om samen jouw unieke situatie bekijken en een berekening maken.

Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie